'Werk biedt perspectief aan Oekraïners'

'Werk biedt perspectief aan Oekraïners'
Foto: John Brussel

In maart viel Rusland Oekraïne binnen. Vele Oekraïners ontvluchtten hun land. Ook Nederland kreeg te maken met een vluchtelingenstroom. In Zoetermeer is er sindsdien veel gebeurd. “We wilden de Oekraïense ontheemden hier zo snel mogelijk perspectief bieden. Daar moest ad hoc van alles voor gebeuren. Al pionierend hebben we inmiddels veel voor elkaar gekregen. Sterker nog: in Nederland is Zoetermeer zelfs een van de koplopers op dit gebied.”

“Werkbedrijf De Binnenbaan heeft de gemeente Zoetermeer zijn diensten aangeboden zodra er Oekraïense ontheemden arriveerden. We zijn immers een maatschappelijk betrokken organisatie met veel ervaring in het begeleiden van mensen naar werk”, vertelt Anouchka Badloe, projectleider bij De Binnenbaan. “Er moest op allerlei gebieden ontzettend veel geregeld worden: eerst registraties en verblijfplaatsen en vervolgens ook BSN-nummers, bankrekeningen, kinderopvang, onderwijs, tewerkstellingsvergunningen, enzovoort. Er was overleg nodig met veel instanties en tegelijkertijd werd er ook van alle kanten hulp aangeboden door organisaties en bedrijven die iets wilden betekenen: van luiers en fietsen tot tolken en verbouwingen, maar ook arbeidsplaatsen. Alles moest in goede banen worden geleid. Dat is gelukt door nauw samen te werken met de gemeente Zoetermeer en Vluchtelingenwerk. Voorop stond (en staat) dat we de ontheemden veiligheid bieden. Daar hoort ook bij dat we willen voorkomen dat er misbruik van hen wordt gemaakt.”

In INTO Business verscheen een artikel over de aanpak van De Binnenbaan voor Oekraïnse vluchtelingen. Lees hier het hele artikel.