Vruchtbare samenwerking De Binnenbaan & Hoeve Kromwijk

Vruchtbare samenwerking De Binnenbaan & Hoeve Kromwijk

Met de oorlog in Oekraïne ontstond een grote vluchtelingenstroom en ook in Zoetermeer kwamen vluchtelingen aan. Werkbedrijf De Binnenbaan ging het gesprek aan met deze vluchtelingen en heeft een grote rol gespeeld in de kennismaking met de Nederlandse arbeidsmarkt en bemiddeling met werkgevers.

Er ontstonden verschillende initiatieven om de vluchtelingen te helpen. Werkgevers openden de deuren voor rondleidingen, boden banen aan en andere ondernemers hielpen de vluchtelingen bijvoorbeeld aan werkschoenen of een fiets.

Opstap

Marco Blokland, eigenaar van het Zoetermeerse restaurant Hoeve Kromwijk, kwam via een kennis in contact met een Oekraïense vluchteling die op zoek was naar werk. "Ik was op zoek naar iemand voor de schoonmaak van ons restaurant en zij wilde alles aanpakken. Ze bleek een echte topper, ze was ontzettend gemotiveerd en sprak redelijk Engels waardoor de communicatie gelijk goed liep. Na een aantal maanden vond ze een baan die beter bij haar eigen ambitie paste. Het is natuurlijk hartstikke mooi dat we haar deze opstap konden bieden."

Dit succes zette Blokland aan het denken. Hij doet als ondernemer graag iets terug voor anderen. Hij wilde nog meer Oekraïense vluchtelingen helpen en kwam via een tolk in contact met Natasja Roordink, accountmanager bij De Binnenbaan. Zij ging het gesprek met Blokland aan en droeg twee Oekraïense vluchtelingen aan die gelijk een kans kregen bij dit restaurant in Zoetermeer. Eén van hen startte in de keuken en de ander achter de bar.

Motivatie

Dat beide kandidaten geen ervaring hadden in de horeca maakte niets uit. "Motivatie is het belangrijkste, de rest komt vanzelf. De kandidaten hebben dat ook zeker laten zien. Waar de keukenhulp begon met afwassen, ontwikkelde ze zich na enkele weken tot keuken-assistent en hielp ze mee in de voorbereiding van het eten."

Toch is het niet altijd even gemakkelijk, benadrukt Blokland. "Er moet ruimte zijn in het team en deze nieuwe collega's hebben meer ondersteuning nodig dan een reguliere kracht die werkervaring heeft in de horeca en de Nederlandse cultuur kent. Als je daar als werkgever in wilt investeren dan kun je deze stap prima zetten. Je doet echt iets terug voor anderen en dat past bij mij."

Inmiddels hebben ook deze medewerkers een nieuwe stap op de arbeidsmarkt gezet en staat Blokland weer open voor nieuwe werkzoekenden. "Iedereen is welkom, of je het nou ziet als een opstap naar een andere baan of dat je altijd al in de horeca wilde werken. Als je gemotiveerd bent en wil leren dan ben je welkom. Je moet het gewoon doen, je bent een ondernemer! En als het niet lukt, dan stop je ermee."