Vanuit de zorg doorgroeien naar betaald werk

Vanuit de zorg doorgroeien naar betaald werk

Samen met ondernemers wil De Binnenbaan het voor kandidaten gemakkelijker maken om te switchen tussen zorg en betaald werk. Op 10 maart verscheen dit artikel in het Zoetermeerse Dagblad:

Teamwerk is, mede door corona, een project gestart met arbeidsmatige dagbesteding in het pand van MoreStorage in Zoetermeer. Dat blijkt een schot in de roos.

Aanvankelijk fungeerde Prima Speelgoed als hoofdkwartier, maar de anderhalve meter in acht nemen bleek daar niet mogelijk als de groep kandidaten compleet was. De verhuizing werpt inmiddels zijn vruchten af, want het ensemble groeide van zes naar twaalf mensen

Fijne samenwerking
Naast deze twaalf hebben nu drie kandidaten betaald werk gevonden bij MoreStorage. Het resultaat van een intensieve en creatieve samenwerking tussen Teamwerk, De Binnenbaan en MoreStorage, zo stelt Lotte Sturrus, werkregisseur intensieve begeleiding bij De Binnenbaan.

"Het begon allemaal met de samenwerking in 'Prima Speelgoed’. Dit was een tweedehands speelgoedwinkel waar deelnemers konden re-integreren. Deze locatie was helaas niet bestemd tegen de anderhalve meter-samenleving."

Teamwerk zocht vervolgens naar een nieuwe plek waar dezelfde deelnemers het traject konden continueren. En met succes. "Toen ik bij MoreStorage binnenliep, werd ik meteen enthousiast."

Werkritme opdoen 
Inmiddels heeft De Gedenkgroep, onderdeel van Bosch Glaskunst, een deel van zijn productie ondergebracht bij MoreStorage, waar ook de groep van Teamwerk aan werkt. “Het mooie van dit traject is dat mensen vanuit de WMO werkritme opdoen en kunnen doorgroeien naar betaald werk. De volgende twee staan al op de nominatie voor een arbeidsovereenkomst”, vertelt Edwin Eijsackers directeur van Teamwerk.

Dit toont maar weer eens aan dat de samenwerking tussen zorg, gemeente en bedrijfsleven duurzame arbeid oplevert. Teamwerk heeft vijf dagen per week een vaste begeleider op de groep, de coaches van De Binnenbaan begeleiden de mensen die een arbeidsovereenkomst hebben en MoreStorage en Bosch Glaskunst zorgen voor het werk.

Trajectbegeleiders  
Last but not least geeft Sturrus een pluim aan haar collega-trajectbegeleider Henk van Teamwerk. De twee weten elkaar inmiddels goed te vinden. Er is sprake van een mooie twee-eenheid.

"De kracht van dit traject ligt voor een groot gedeelte bij Henk. Hij laat de kandidaten zich op hun gemak voelen, gaat in gesprek waar nodig, is altijd in voor een grapje, maar ook serieus op de momenten dat dit nodig is. Mijn taak hierin is dat ik korte lijntjes onderhoud met Henk. Als het nodig is, schakel ik de werkregisseur in. Zo proberen we escalaties te voorkomen. De sfeer is gemoedelijk en dit willen we graag zo houden."

Formule uitrollen?
Zou dit traject ook bij andere ondernemers kunnen werken? Sturrus sluit het niet uit. "Wel moeten ondernemers hier écht voor openstaan. MoreStorage is een heel sociaal bedrijf. Binnen dit bedrijf hebben wij echt de vrije hand gekregen. Dat maakt het hier zo bijzonder!"