Kivits & De Binnenbaan helpen Oekraïense vluchtelingen

Kivits & De Binnenbaan helpen Oekraïense vluchtelingen

Met de oorlog in Oekraïne ontstond een grote vluchtelingenstroom. Ook in Zoetermeer kwamen vluchtelingen aan. Werkbedrijf De Binnenbaan ging het gesprek aan met deze vluchtelingen en heeft een grote rol gespeeld in de kennismaking met de Nederlandse arbeidsmarkt en bemiddeling met werkgevers.

Er ontstonden verschillende initiatieven om de vluchtelingen te helpen. Werkgevers openden de deuren voor rondleidingen, boden banen aan en andere ondernemers hielpen de vluchtelingen bijvoorbeeld aan werkschoenen of een fiets.
 

Iedereen een kans

Het Zoetermeerse bedrijf Kivits is een groothandel in voedingsproducten en bereidt in eigen keuken dagverse maaltijden voor traiteurs, slagerijen en delicatessenwinkels. Aan het roer van Kivits staat René Kivits. Hij is een inclusieve ondernemer: sociaal en bereid iedereen een kans te geven. Hij werkt al jaren samen met De Binnenbaan en WSP ZHC.

Vanuit De Binnenbaan kwam de vraag of René openstond voor Oekraïense vluchtelingen. René twijfelde geen seconde en organiseerde samen met Paul van der Burg (accountmanager van De Binnenbaan) een rondleiding voor twintig Oekraïense werkzoekenden.


Na de rondleiding volgden verschillende gesprekken, waarna enkele kandidaten ook daadwerkelijk aan het werk gingen. "Ik ben ontzettend blij met deze nieuwe medewerkers. Ze zijn ontzettend gemotiveerd", aldus Kivits.
 

Tolk

Ondanks dat René en de andere medewerkers van Kivits geen Russisch en Oekraïens spreken, gaat de communicatie verassend goed. Toen de arbeidscontracten werden ondertekend, was er vanuit De Binnenbaan een tolk aanwezig die uitleg gaf. "In ons werk kun je goed uitleggen wat je moet doen, door het te laten zien. Verder werken we veel met pictogrammen en plaatjes en als we er echt niet uitkomen, dan is er altijd nog een tolk-app die je kunt gebruiken."

Kivits raadt dan ook andere ondernemers aan om deze werkzoekenden een kans te bieden. "Geef ze een kans, ze zijn ontzettend gemotiveerd. Ondanks de vreselijke oorlog die in hun thuisland aan de gang is, zijn ze ontzettend gemotiveerd om aan de slag te gaan. Ze zijn echt van toegevoegde waarde bij ons op de werkvloer."