Hassan dolgelukkig met baan in Zoetermeer

Hassan dolgelukkig met baan in Zoetermeer

Het artikel is ook terug te lezen op de website van het Zoetermeers Dagblad 

Hassan Egan vluchtte in 2012 uit Syrië en kwam in 2015 in Zoetermeer terecht waar hij werd herenigd met zijn vrouw en vier kinderen. De gemeente en De Binnenbaan begeleidden hem naar nieuw werk.

Hassan Egan werkte in Syrië samen met zijn vader als succesvol projectontwikkelaar in de vastgoedsector en had hij een goed lopend advocatenkantoor. Hij liet alles, inclusief zijn gezin achter zich omdat er in zijn thuisland niet langer een veilige toekomst voor hem was. In mei 2014 kwam Hassan na een lange reis aan in het AZC van Oude Pekela in Groningen. Daar startte zijn weg naar een nieuw leven in een nieuw en onbekend land. In 2015 streek hij neer in Zoetermeer.

Hassan was ontzettend gemotiveerd om de Nederlandse taal en cultuur te leren kennen en te werken aan een mooie toekomst voor zijn gezin. Dat valt niet mee, want alles is nieuw. "In het begin was ik uren bezig om de post te ontcijferen en dan kwam ik erachter dat ik een reclamefolder in mijn hand had."

Vluchtelingenwerk

Hassan volgde de inburgeringscursus en werd Hassan door de gemeente en later door De Binnenbaan begeleid naar werk. Maar dat was niet gemakkelijk. In Syrië werkte Hassan als advocaat, maar in Nederland kon hij dit vak niet langer uitvoeren. Vanwege zijn motivatie en behulpzaamheid, werd hij al snel gevraagd om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Vluchtelingenwerk. Hij werkte zes maanden als tolk en ging vervolgens aan het werk als assistent maatschappelijk werker.

Nadat hij zelf zijn inburgering had afgerond, ging hij op zoek naar een betaalde baan. Hij wilde financieel onafhankelijk zijn en zelf voor zijn gezin zorgen. Ondanks zijn enorme motivatie lukte het maar niet om een betaalde baan te vinden.

Formulierenbrigade

In 2019 lukte het om een werkervaringsplaats voor Hassan bij de formulierenbrigade te organiseren. De formulierenbrigade ondersteunt inwoners van Zoetermeer met het lezen van brieven en het invullen van formulieren op het terrein van zorg, werk, inkomen en belastingen. Vanwege de ervaring van Hassan was dit een mooie werkplek. Maar helaas ontving Hassan hier geen salaris en vervolgde hij zijn zoektocht naar een betaalde baan.

Vanuit de gemeente en later De Binnenbaan werd hij begeleid door werkregisseurs Mukesh Jethoe en Jessica Groen (zie foto). Zij geloofden in Hassan en wisten wat Hassan in zijn mars had. Het lukte Jessica en Mukesh om Hassan op sollicitatiegesprek te krijgen bij een bekend detacheringsbureau. Zij waren super enthousiast over Hassan dat zij hem per maart 2020 een contract aanboden. Toen kwam de coronapandemie en Nederland ging in lockdown. Hierdoor werd het aanbod ingetrokken en bleef die betaalde baan uit.

Dip

Hassan raakte in een dip. Hij maakte één van zijn moeilijkste perioden in Nederland door. Ondertussen waren zijn werkregisseurs hard aan het lobbyen om bij de gemeente Zoetermeer een werkplek voor Hassan te creëren. Jessica: "Iedereen verdient een kans en we moeten inzetten op talenten. Hassan kan echt wat betekenen voor de inwoners van Zoetermeer."

Op een zeker moment overwoog hij zelfs om naar Dubai te verhuizen. Werkregisseurs Mukesh en Jessica gaven de moed niet op en bleven strijden voor Hassan. In 2020 lukte het om een werkervaringsplek te organiseren bij team inburgering van de gemeente Zoetermeer. Daar kon Hassan zich nog verder ontwikkelen en zelfs een opleiding volgen.

Vertaalslag

Vanwege zijn eigen ervaring en cultuur had hij het team ook wat te bieden: hij spreekt Arabisch en kent de Syrische cultuur waardoor hij de vertaalslag naar de Nederlandse taal en cultuur kan maken. Na zes succesvolle maanden was ook de gemeente Zoetermeer overtuigd van Hassan en boden ze hem per 1 augustus een betaalde werkplek aan als inkomensregisseur bij de gemeente Zoetermeer. Hassan is dolgelukkig: hij kan nu nog meer inwoners van Zoetermeer helpen en is zelf financieel onafhankelijk.