De Binnenbaan in Zoetermeer: laagdrempelig veel Oekraïners aan werk geholpen

De Binnenbaan in Zoetermeer: laagdrempelig veel Oekraïners aan werk geholpen

Laagdrempelig en op basis van vrijwilligheid. Met deze aanpak heeft het Zoetermeerse werkbedrijf De Binnenbaan ervoor gezorgd dat veel Oekraïense ontheemden aan de slag zijn gegaan. Belangrijk daarbij is dat via het netwerk van De Binnenbaan een groot aantal werkgevers hun nek heeft uitgestoken. “Zij krijgen er hardwerkende, loyale medewerkers voor terug.”

De Oekraïners geven zelf het cijfer 9 aan de dienstverlening van De Binnenbaan. “Echt een fraai compliment”, vindt Anouchka Badloe. “Vanaf het moment dat zij in Zoetermeer terechtkwamen, is er een vertrouwensband ontstaan. Vooral omdat ze het gevoel hebben dat wij een mensgerichte organisatie zijn die hen perspectief biedt.” 

Badloe is projectleider van het project Oekraïense vluchtelingen naar werk! dat in maart van 2022 van start ging en tot het eind van het jaar duurde. Algemeen directeur Patrick Verhoef noemt de uitgangspunten die De Binnenbaan hierbij hanteert. “Simpel gezegd: eropaf, laagdrempelig en in verbinding met de ondernemer. Wij vertelden de Oekraïners dat we niet gelijk regels kunnen veranderen, maar wel ons best zouden doen om in samenwerking met hen problemen op te lossen. Dat was cruciaal voor hun vertrouwen.” Badloe en Verhoef worden nog steeds herkend als zij in de stad Oekraïners tegenkomen. “Dat is een mooie blijk van waardering!”

De Programmaraad heeft de aanpak van De Binnenbaan voor Oekraïnse vluchtelingen naar werk opgenomen als praktijkvoorbeeld. Lees hier het hele artikel.