Hoe ondersteunt De Binnenbaan werkzoekenden?

Werkzoekenden en leerlingen pro vso

De Binnenbaan organiseert werk voor mensen. Dat doen wij in opdracht van- en in samenwerking met gemeenten uit de regio Zoetermeer. De Binnenbaan is dé uitvoeringsorganisatie van de Participatiewet en de Sociale Werkvoorziening. Dit houdt in dat we zoveel mogelijk mensen aan werk helpen. Werkbedrijf De Binnenbaan ontwikkelt  en matcht kandidaten met werkgevers. Of je nu wel of geen uitkering hebt en of je pas kort of al langer uit het arbeidsproces bent, De Binnenbaan kan jouw opstap zijn naar de arbeidsmarkt! 

Wanneer kom je bij De Binnenbaan?

  • Als je hulp nodig hebt bij het vinden van (ander) werk;
  • Als je een bijstandsuitkering of andere vorm van financiële ondersteuning hebt aangevraagd;
  • Als je staat ingeschreven in het doelgroepregister;
  • Als je een advies indicatie beschut werk hebt.

 

Wat kun je verwachten?

Werkbedrijf De Binnenbaan verkort de weg naar werk. Wij geven net dat steuntje in de rug om een stap te zetten richting de arbeidsmarkt. Hoe de weg daarnaartoe eruitziet, is voor iedereen anders. Samen met je werkregisseur stippel je jouw weg uit naar werk. Hieronder lees je terug wat we bij De Binnenbaan allemaal bieden.

Aanmelden

Je kunt door de gemeente worden aangemeld, maar je kunt ook zelf hulp vragen bij De Binnenbaan. Als je bij ons bent aangemeld, gaan we met jou in gesprek. Samen gaan we kijken wat jij nodig hebt om de stap naar werk te kunnen maken.

Ik wil mij aanmelden

Heb je je aangemeld bij De Binnenbaan? Welkom! Download hier de folder. Dan vertellen we je graag meer over hoe we jouw weg naar werk gaan uitstippelen. 

Intake

Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek met een werkregisseur van De Binnenbaan. De werkregisseur vertelt wat je van ons kan verwachten. De werkregisseur wil jou goed leren kennen om zo in te schatten wat jij nodig hebt om de stap naar werk te maken. Natuurlijk is er ook voor jou voldoende tijd om vragen te stellen.

De werkregisseur maakt samen met jou een ontwikkelplan. Hoe dit plan eruitziet is persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie. We hebben een breed dienstenpakket en leveren zoveel mogelijk maatwerk. Het kan zijn dat je direct via het WerkgeversServicepunt ZHC wordt bemiddeld naar werk. Het kan ook zijn dat je eerst trainingen gaat volgen, of dat je werkervaring gaat opdoen op een onbetaalde werkplek. Zo krijg je een goed beeld van hoe de weg naar werk er voor jou uitziet.

De werkregisseur blijft het hele traject bij De Binnenbaan aan jou verbonden. Zo weet je zeker dat iemand jouw situatie kent en weet je bij wie je terecht kunt met vragen. Bij jouw aanmelding krijg je ook een account op Tingit. Dit is een app waarmee je gemakkelijk contact maakt met jouw werkregisseur. Ook vind je in dit systeem vacatures en zie je welke activiteiten er door De Binnenbaan worden georganiseerd. Heb jij een account op Tingit gekregen? Download de Tingit app voor iOS in de Apple Store of via Google Play voor Android.

Op weg met De Binnenbaan

De Binnenbaan biedt verschillende mogelijkheden. Samen met jouw werkregisseur kijk jij welke route het beste bij jou past. Hieronder bespreken we de verschillende mogelijkheden.

  • Direct naar werk via het WerkgeversServicepunt (WSP ZHC)
  • Startbaan
  • Trainingscentrum
  • Beschut werk 
  • Aan het werk

Direct naar werk via het Werkgeversservicepunt Zuid Holland Centraal (WSP ZHC)

Als je direct aan het werk kunt bij een werkgever, dan kan het WSP helpen bij het vinden van een passende werkplek. De accountmanagers van De Binnenbaan werken regionaal samen in het WSP ZHC. Hierdoor beschikt De Binnenbaan over een groot netwerk van ondernemers uit de regio. Het WSP ZHC organiseert in samenwerking met bedrijven speedmeets en banenmarkten voor werkzoekenden. Ook worden de accountmanagers benaderd met vacatures. Zo weten zij vaak als eerste dat er een leuke werkplek beschikbaar komt.

Samen met jouw werkregisseur ga jij in gesprek met een accountmanager van het WSP ZHC en sluit je aan bij de activiteiten voor de bemiddeling. Is er een geschikte werkplek voor jou bij een werkgever? Dan kan de accountmanager bemiddelen tussen jou en de werkgever.

pro vso

Leerlingen uit het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs kunnen bij De Binnenbaan terecht voor (bemiddeling naar) werk. In de volgende video leggen we uit hoe dat in z'n werk gaat:

Wil je weten wat De Binnenbaan voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op via de contactpagina op deze website. 

 

Trainingscentrum De Binnenbaan

Bij De Binnenbaan bieden we verschillende workshops, cursussen en trainingen aan. Samen met jouw werkregisseur bepaal je welke training jou verder kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld jouw CV maken of verbeteren, sollicitatietechnieken en presentatietechnieken leren of een training volgen over persoonlijke verzorging. Ook ondersteunen de trainers je in netwerken en bellen met werkgevers en begeleiden zij jou in de zoektocht naar de verschillende werksoorten en vacatures die er zijn. 

"De trainers wisten mij te motiveren. Ze vroegen me waar IK behoefte aan had om verder te komen. En bij een moeilijk telefoontje of een sollicitatie stonden ze voor me klaar".

Beschut werk

Heb jij veel aanpassingen en begeleiding nodig op een werkplek? Dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor beschut werk. Ook dan kun je terecht bij De Binnenbaan. Wij bieden beschutte werkplekken aan voor iedereen met een beschut werk advies. Afhankelijk van jouw situatie werk je op één van de productieafdelingen van De Binnenbaan, in de groenvoorziening van De Binnenbaan of ga je individueel of in groepsverband aan de slag bij een werkgever op locatie. Samen met jouw werkregisseur wordt altijd gezocht naar een passende werkplek. Zodra je op een werkplek zit ontvang je coaching van een werkleider of werkregisseur van De Binnenbaan.

"Ik ben blij met mijn huidige werkplek, omdat deze mij de geestelijke uitdaging biedt die ik nodig heb en waar ook rekening wordt gehouden met mijn beperking. Ik kan op mijn eigen tempo werken en ik mag altijd vragen stellen." Maurice Henning

Een betaalde baan

Heb jij zelf, of met behulp van jouw werkregisseur of accountmanager van het WSP ZHC een baan gevonden? Gefeliciteerd! Het kan zijn dat je start op basis van een proefplaatsing. Je gaat dan 1-2 maanden met behoud van je uitkering aan het werk bij de werkgever. Voor jou en je werkgever is dit een goede manier om aan elkaar te wennen, zonder dat je direct foutloos moet presteren.

Als je aan het werk bent, laten we je natuurlijk niet gelijk los. Zeker in het begin word je begeleid door een werkregisseur van De Binnenbaan. Het kan zijn dat je nu een nieuwe werkregisseur krijgt. Natuurlijk zorgen we voor een goede overdracht zodat jouw nieuwe werkregisseur weet wie je bent en wat je nodig hebt. Heb je vragen of loop je ergens tegenaan? Dan kan je altijd terecht bij je werkregisseur. Je werkregisseur houdt ook contact met je werkgever. Hij of zij zorgt ervoor dat zowel voor jou als voor de werkgever alles goed verloopt. Heb jij je draai gevonden en heb je dus geen begeleiding meer nodig vanuit De Binnenbaan? Dan beslissen we dat in goed overleg. Behoor jij tot het doelgroepregister? Dan houd je altijd het recht op begeleiding.